Ecologische woning Achterberg

Uitgangspunten bij de bouw van deze woning: Levensloopbestendige woning, veel licht en zon, duurzaam, energie neutraal, passend in een landelijk gebied. Er is gekozen voor houtskeletbouw waarbij wanden en dak bestaan uit Rawblox prefab stro-elementen.

Stro is een natuurvriendelijk restproduct van de Groningse landbouw dat door de dichtheid (125 kg/per m3 stro) een zeer hoge isolatiewaarde waarde heeft. In combinatie met een leemstuclaag aan binnen- en buitenzijde zijn de gevels en dak dampdoorlatend wat een aangenaam binnenklimaat geeft (vrij constante luchtvochtigheid).

De wens voor duurzaam en energieneutraal is ook gerealiseerd in de keukeninrichting (zeolith in vaatwasser, recirculatie afzuigkap met plasma-airfilter).

De bouwkavel bood de mogelijkheid om het huis te positioneren. Er is gekozen voor meer dichte wanden op de noord-oostzijde en veel raampartijen op de zuid-west zijde. Één dakzijde op het zuid-westen is geheel belegd met zonnepanelen.

De woning heeft een EPC van 0,05. Gebruik van een luchtwater/warmtepomp, WTW installatie en 36 zonnepanelen (270 WP) maakt energieneutraal wonen mogelijk. Deze extra investering wordt in ca. 8 jr. terugverdiend.

Gevelconstructie: houtskeletbouw
Gevelisolatie: strak geperste stropanelen Rawblox 40 cm dik met een dichtheid van ca. 125 kg/per m3 stro, Rc waarde 8,49 m2.
Dakconstructie: houtskeletbouw
Dakisolatie: Strawblocks’ stropanelen
Gevelbekleding: leemstuclaag over stropanelen | buiten overdekt met douglas hout en dakpannenKozijnen buiten: kozijnen Meranti, deuren Oryx; FSC en PEFC gecertificeerd
Binnenwanden niet dragend: geperste houtpanelen met Pavatex
Wand- en plafondafwerking: leemstuclaag over stropanelen | fijne leemstuc afwerklaag
Vloeren, verdieping:  houtpanelen met Pavatex
Coatings, verven en lijmen: Biobased verven van Greenpaints: Copperant olieverf, LignoStain ecologische oliebeits, Keim minerale verf
Afdichtingen: schapenwol

Project architect: Peter Davids

Project details

No items found.